Над Битола,храм каде што има света лековита вода во бунарче

Share Button

Бунарчето велат било длабоко осум метри и се наоѓало внатре во манастирчето.Станува збор за Свети 40 маченици битолски, место народно по битолски познато како Кркардаш

Според народните верувања светата вода од ова бунарче лекувала главоболки и мозочни удари.Освен за Кркардаш,битолчаните веруваат дека  света вода има уште во најмалку десетина цркви во Битолско и тоа во Св Пантелејмон,Архангел Михаил, Света Петка , Свети Никола и многу други

15178965_366666477017550_2615211825463678482_n.jpgRelated image

уредник

Related Posts

Талевска доби условна казна и обврска да го плати затаениот данок

Коментарите се исклучени на Талевска доби условна казна и обврска да го плати затаениот данок

Александар починал еден час откако грчките спасувачи го испуштиле во бездната

Коментарите се исклучени на Александар починал еден час откако грчките спасувачи го испуштиле во бездната

Оставка поднесе директорот на „25 мај“ од морални причини по случајот за силуваното девојче

Коментарите се исклучени на Оставка поднесе директорот на „25 мај“ од морални причини по случајот за силуваното девојче

Create AccountLog In Your Account