Репортажа, фотогалерија и видео, Црква Света Недела – Битола

Внатрешност на црквата Света Недела Битола

Пресвета Богородице Спаси не- , пишува веднаш штом ќе влезете во оваа црква, во моментот кога екипата на Новост беше таму, новинар и снимател, наидовме на битолските дечиња кои се поклонуваа пред иконите.Свештеникот преполн со Божја љубов ги причестуваше присутните со Светите Христови Тајни. Богослужбата беше крајно тивка исполнета со благодат.

Црквата Света Недела во Битола  е основана и издигната на 13 октомври 1863 година за време на неговото преосвештенство г-н Бенедикт Византиски, од кого црквата била осветена . Најголемата икона во црквата е на светите браќа Кирил и Методиј, а со оглед на тоа што црквата била под јуриздикција на бугарската црква, натписот под неа гласи „бугарски просветители од Преслав 1875 год“. Натписот над влезната врата од црквата гласи:

Овој свет храм на пресветата и славна великомаченца Недела се издигна од основание со помош на бугарите за време на владикувањето на високопреосвештениот г-н г-н Венедикт Византиски кој ја освети. Битола 13 октомври 1863.

И за крај од посетата од ова светилиште , видео

 

Забрането превземање

Напишете коментар