Зошто утринското кафе не треба да го пиете пред 10 часот?

Share Button

Скоро секој ден науката со своите истражувања ги побива нашите длабоко вкоренети навики. Па, така според голем дел од спроведените анализи утрото е всушност најлошиот период од денот за пиење кафе.

izbegnuvajte-go-utrinskoto-kafe-toa-e-shtetno-za-vasheto-zdravje-2.jpg

Причината поради која не е препорачливо да го пиете вашето утринско кафе се високите нивоа на кортизол во телото. Конзумирањето на кофеин во период кога е високо нивото на кортизол во нашиот организам може да предизвика два проблема.

Првиот проблем е тоа што кофеинот се меша во производството на кортизол, хормон кој се ослободува како последица на стрес и низок крвен притисок. На тој начин телото произведува помало количество на кортизол, а кортизолот го заменува со кофеин.

Вториот проблем е тоа што утринското кафе ја зголемува толеранцијата на кофеин, од причина што истиот го заменува поттикнувањето на природно индуцираниот кортизол.

Имајте на ум дека нивото на кортизол е високо трипати во текот на денот, а не само во утринските часови. Токму затоа потребно е да внимавате во кој дел од денот го пиете своето кафе.

Експертите советуваат дека најдоброто време за пиење кафе е помеѓу 10 и 12 часот, како и помеѓу 14 и 17 часот.

уредник

Related Posts

Колку чини една вечер со елитна проститука во Скопје?

Коментарите се исклучени на Колку чини една вечер со елитна проститука во Скопје?

Патот до нашата радост

Коментарите се исклучени на Патот до нашата радост

Create AccountLog In Your Account