НАЈНОВО :

ЗОШТО ПРЕСПАНСКАТА НОСИЈА Е ЦРНА?

Share Button

За разлика од другите делови на Македонија, народната носија во Преспа е претежно црна. Меѓу луѓето се кажува дека овде во минатото се носела бела носија, но дека таа била заменета со црна по трагичниот настан на ослепувањето на Самоиловите војници.

(народна носија во Ресен)

800px-Folk_costumes_-_Resen

уредник

Related Posts

Добиле откази поради бизарна лага: Полицајци тврдат дека глувци ја изеле марихуаната од депото

Коментарите се исклучени на Добиле откази поради бизарна лага: Полицајци тврдат дека глувци ја изеле марихуаната од депото

Create AccountLog In Your Account