Преподобен Павле лекар, од неговата исцелителна моќ болни оздравувале

Share Button

На 11 јули се одбележува  помен на Преподобен Павле лекар.Еве го житието за овој монах

Image result for свеки

 

Роден коринтјанин. По школувањето се повлече во манастир и стана монах. Водеше голема борба со нечистиот дух на блудот. Кога го изгони од себе со силата на Крстот, духот тргна да му напакости со тоа што ја натера една развратна жена да рече дека со Павле родила дете.

Тогаш еретиците го извлекоа од манастирот, му го дадоа детето в раце и го водеа по градот за да го плука толпата. Детето имаше само неколку дена. Свети Павле се помоли срдечно на Бога и му рече на народот: „Еве, нека каже детето кој му е татко!“

А детето ги испружи рацете, покажа на некој ковач и рече: „Овој ми е татко, а не Павле монахот!“ Противниците на Павле се посрамија, а нему Бог му даде голема исцелителна моќ, така што кога ги ставаше рацете на болните, оздравуваа.

На старост се упокои мирно, откако Му угоди на Бога со животот на земјата.

Живееше во 7 век.

 

уредник

Related Posts

Утре се празнува: Сретение Господово

Коментарите се исклучени на Утре се празнува: Сретение Господово

Денеска “Второ Воскресение Христово”во храмот Св, Димитриј во Битола се читаше Светото Евангелие Божјо на разни јазици

Коментарите се исклучени на Денеска “Второ Воскресение Христово”во храмот Св, Димитриј во Битола се читаше Светото Евангелие Божјо на разни јазици

Погледнете фотографија од пред 100 години и фотографија од денес, денес како да сме под духовно ропство

Коментарите се исклучени на Погледнете фотографија од пред 100 години и фотографија од денес, денес како да сме под духовно ропство

По 54 години: Со Февронија и Пелагија се обновува монаштвото во кичевскиот манастир

Коментарите се исклучени на По 54 години: Со Февронија и Пелагија се обновува монаштвото во кичевскиот манастир

Денеска се празнува Светиот маченик Талалеј

Коментарите се исклучени на Денеска се празнува Светиот маченик Талалеј

Create AccountLog In Your Account