Параклис св Козма и Дамјан, Битола (фото)

Параклис св Козма и Дамјан, Битола (фото)

Параклис св Козма и Дамјан, Битола (фото)

Share Button

Светите Кузман и Дамјан биле лекари, бесребреници и чудотворци. Тие биле браќа родени во Азија, од непобожен татко и мајка христијанка. Таткото им умрел додека биле деца, а мајка им ги одгледала во христијанскиот дух. Од Господ добиле дар за исцлување на разни болести, и како што тој дар го добиле бесплатно и самите бесплатно ги лечеле луѓето, па затоа и луѓето им го дале името бесребреници.

Свети Козма и Дамјан се многу познати во народот. Многу цркви им се посветени во Македонија, па и некои лекарски друштва го носат нивното име

уредник

Related Posts

На 30 април во Св. Јован Крстител – слепченски манастир ќе бидат изложени светите мошти на Св. Кипријан Слепченски

Коментарите се исклучени на На 30 април во Св. Јован Крстител – слепченски манастир ќе бидат изложени светите мошти на Св. Кипријан Слепченски

Денес е Св.Наум Охридски Чудотворец

Коментарите се исклучени на Денес е Св.Наум Охридски Чудотворец

Create AccountLog In Your Account