(ФОТО) Овој човек ужива во затвор – еве каде вака ги третираат затворениците!

Оваа земја е позната по својот либерален затворски режим и веројатно секој криминалец, доколку веќе мора со радост би завршил токму во овој затвор.

Овој затвор Bastoy е оддалечен оклу еден час од Осло, а се наоѓа на островот до кој се патува само со траект. Но кога ќе стигнете тука, неретко ќе ве дочека токму некој од затворениците. Доколку не се зафатени со сончање на некои од околните плажи.

Инаку, освен што за време на , топлиот период се сончаат, тие имаат и тениски терени , но и сауна. Сите 115 затвореници живеат во удобни дрвени куќички, а  секако секој има свој клуч па може да си дојде и да си излезе кога сака. Овде нема стражани, ниту пак наоружани стражари, а нема ниту огради , кој би го отежнале евентуалното брегство. Целта на ваквиот состав е луѓето да се обидат да се променат. А каква е суштината на затворот , освен, враќање кон примитивизмот, вели шефот на затворот Arne Kvernik Nilsen.

А што е најважно, ваквиот режим, дал исклучително добри резултати. Само 20% од затворениците, на Норвешка, повторно го прекршуваат законот после 2 години слобода од затвор. Но за овој затвор, таа стапка е уште помала , дури 16 %. За разлика од САД , каде 43% , поранешни затвореници повторно направиле казнено дело по 3 години од ослободувањето.

извор:попара.мк

Напишете коментар