Архангел Гаврил на банкнота од 50 денари, фреска од Св. Ѓорѓи, Курбиново, XII век

Share Button

Во Новиот Завет, Гаврил е ангелот кој му открива на Захарија дека Јован Крстител ќе ѝ се роди на Елисавета , и ја посетува Марија за да ѝ соопшти дека ќе го роди Исус. Гавриловата посета на Марија во Евангелието според Лука често пати се нарекува „Благовештение“ , настан кој се слави на 25 март кај православците и римокатолиците.

Гаврил го посетил и Јосиф. Откога чул за, Јосиф сакал да ја остави Марија, но на сон му се јавил „Господов ангел“ и му рекол дека таа зачнала од Светиот Дух. 

Според една подоцнежна легенда, тој е и неименуваниот ангел во Откровението кој дува во труба за да го најави Судниот Ден.

С.А

 

уредник

Related Posts

Денеска е ПРОЧКА

Коментарите се исклучени на Денеска е ПРОЧКА

Црква Света Богородица – Јелошник. Фотографиите ни ги испрати нашиот читател Никола Мисајловски

Коментарите се исклучени на Црква Света Богородица – Јелошник. Фотографиите ни ги испрати нашиот читател Никола Мисајловски

Чудо на Свети Нектариј Егински: Исцелувањето на о. Нектариј (Виталис) од рак

Коментарите се исклучени на Чудо на Свети Нектариј Егински: Исцелувањето на о. Нектариј (Виталис) од рак

Утре се празнува Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски

Коментарите се исклучени на Утре се празнува Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски

Утре го празнуваме Светиот маченик Трифун

Коментарите се исклучени на Утре го празнуваме Светиот маченик Трифун

Create AccountLog In Your Account