ИСТОРИЈА НА РУСКИОТ КОНЗУЛАТ ВО БИТОЛА

ИСТОРИЈА НА РУСКИОТ КОНЗУЛАТ ВО БИТОЛА

Share Button

Прв руски конзул во Битола бил дипломатот Михаил Александровиќ Хитрово во (1837-1896) во 1860 год., меѓутоа дипломатската активност ја започнал во март идната 1861 год.

Доаѓањето на дипломатски претставник на една голема словенска држава силно се одразило во свеста кај народот гледајќи во Русија како на земја што ќе ги застапува и штити нивните интереси пред високата порта.Тој за своето четири годишно службување до 1864 год., во Битола оставил драгоцени историски податоци за Битолскиот вилает.

ИСТОРИЈА НА РУСКИОТ КОНЗУЛАТ ВО БИТОЛА

За време на Источната криза (1875-81) год., со руското дипломатско претставништво во Битола раководел В. Максимов, а во 1880 год. го заменил Вице конзулот Неага, кој исто така е познат со драгоцените извештаи до своите претпоставени за состојбите во Битолскиот вилает.

Во судбоносните настани за Македонскиот народ и неговата ослободителна борба, руски дипломатски претставник од 1895 до 1903 год., во Битола бил Александар Аркадиевич Ростковски. Неговото име е доста често споменувано во македонската историографија.Меѓу дипломатите во Битола бил познат по своите постојани контакти со обесправеното македонско население во Битолскиот вилает во заштита пред турските власти.

Во почетокот на Илинденското востание на 26 Јули 1903 год., А. Ростковски паднал како жртва на турскиот фанатизам. Тој беше убиен од турски стражар по кратка препирка во влезот на градот (денес Ловџиски дом) во Битола.На местото на погубувањето денес стои голем руски крст.

С.А

уредник

Related Posts

Отстранет споменикот на Андон Јанев Ќосето од пред Врховниот суд во Скопје, Општина Центар вели бил дивоградба

Коментарите се исклучени на Отстранет споменикот на Андон Јанев Ќосето од пред Врховниот суд во Скопје, Општина Центар вели бил дивоградба

Со завршната сметка гледаме дека Наташа Петровска лажеше за висината на долгот, Битола не должи 13.5, туку 3.5 милиони евра

Коментарите се исклучени на Со завршната сметка гледаме дека Наташа Петровска лажеше за висината на долгот, Битола не должи 13.5, туку 3.5 милиони евра

Бирократија или немаштија? Отпадни води капат во креветот на болно дете

Коментарите се исклучени на Бирократија или немаштија? Отпадни води капат во креветот на болно дете

Create AccountLog In Your Account