“Отстранете ги богатите Елити од политиката пред да биде предоцна”

Поранешниот претседател на Уругвај Хозе “Пепе Муџика”, исто така познат како најсиромашен претседател на светот, издаде остри предупредувања до јавноста:

“Отстранете ги богатите Елити од политиката пред да биде предоцна”.

За време на интервјуто со CNN, поранешниот претседател на Уругвај, ги критикуваше светските лидери дека не ги претставуваат вистинските луѓе, велејќи: “Ние ја измисливме оваа работа наречена репрезентативна демократија, каде што велиме дека мнозинството е оној кој одлучува”, “Ми се чини дека ние [шефовите на државите] треба да живееме како мнозинство, а не како малцинство.” “Црвениот тепих, луѓето кои ги играат тие нешта “, рече Муџикаа.” Сите овие работи се феудални остатоци, а персоналот што го опкружува претседателот е како стариот суд “.
“Не сум против луѓе кои имаат пари, кои сакаат пари, кои лудуваат за пари”, рече Муџика. “Но, во политиката, ние мораме да ги разделиме. Ние мораме да ги водиме луѓето кои многу ги сакаат парите надвор од политиката, тие се опасност во политиката …” “Луѓето што сакаат пари треба да се посветат на индустријата, на трговијата, Богатство, но политиката е борба за среќата на сите “. Запрашан зошто богатите луѓе се лоши претставници на сиромашните луѓе, Муџика рече:” Тие имаат тенденција да го гледаат светот од својата перспектива, што е перспективата на парите “. Дури и кога тие работат со добри намери, перспективата што ја имаат на светот, на животот, на нивните одлуки, е информирана од богатството “.” Ако живееме во свет во кој треба да владее мнозинството, треба да се обидеме да ја искорениме нашата перспектива во Оној на мнозинството, а не на малцинството “.

Напишете коментар