Вработени во УЈП помагале фирми и претпријатија да не плаќаат данок

Share Button

37 приватни фирми и јавни претпријатија во текот на 2015 и 2016 година намерно биле изземани од списоците за присилна наплата на данок на добивка, изјави в.д.директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска на денешната прес конференција. Таа рече дека врабтени во Управата од кои дел и раководни лица изземале некои фрими од плачќање данок на добивка.

Лукаревска рече дека не може да го открие имињата на овие фирми затоа што според Законот за даночно работење тоа се смета за даночна тајна.

-Овие фирми се наоѓаат на листата на должници кои секоја година ги објавува УЈП и се од различни дејности. Засега се води дисциплинска постапка за вработени во Управата кои биле вклучени во ова дело, рече Лукаревска.

Сите фирми се од Скопје и се преземаат дејства за расчистување на случајот.

уредник

Related Posts

Помодре водата во градска река во Прилеп

Коментарите се исклучени на Помодре водата во градска река во Прилеп

Create AccountLog In Your Account