ПОЖАРОТ КОЈ ВИКЕНДОВ БЕСНЕЕШЕ ВО БЛИЗИНА НА СЕЛОТО ВАПИЛА Е ЛОКАЛИЗИРАН

ПОЖАРОТ КОЈ ВИКЕНДОВ БЕСНЕЕШЕ ВО БЛИЗИНА НА СЕЛОТО ВАПИЛА Е ЛОКАЛИЗИРАН

Share Button

Пожарот кој викендов ја зафати шумата во атарите на селата Вапила и Сирула, Охридско е локализиран, велат од Територијалната противпожарна единица од Охрид. Голема површина од дабовата и боровата шума во овој реон е опожарена, односно станува збор за 20 хектари шума од атарот на село Вапила и околу триесеттина хектари од атарот на село Опеница.

Утрово охридските пожарникари направиле повторно увид на опожарената површина, каде е констатирано само догорување на суви гранки без можност за дополнително ширење на пожарот. Проблем на пожарникарите и екипите на македонски шуми кои викендов се бореа со огнената стихија претставувал ветрот кој дувал од променлив правец, поради што истиот се проширил и на недостапните шумски делови, па оттука се појавила и потребата за активирање напротивпожарната авијација да се вклучи во гаснењето на огнот

уредник

Related Posts

Најдоцна следната недела Собранието повторно ќе гласа за договорот за името

Коментарите се исклучени на Најдоцна следната недела Собранието повторно ќе гласа за договорот за името

Create AccountLog In Your Account