Поучна приказна за големината на нашата душа

Share Button

Некој човек постојано се чувствувал притиснат од тегобите на секојдневното живеење, па така се пожалил кај својот духовен учител.

– Не можам веќе. Мојот живот е неподнослив.

Учителот земал малку пепел меѓу прстите и го пуштил во чаша вода. Додека пепелот се мешал во водата, тој рекол:

– Ова се твоите тегоби. Водата го впила пепелот и потемнела.

Човекот не знаел што се случува и што сака да каже учителот.

Учителот потворно земал иста количина пепел и го пуштил во морето. Но, морето не потемнело, а пепелта не оставила никаква трага во морето.

– Гледаш ли? Можеш ли да ја забележиш разликата?  – прашал учителот.

Секој ден мораш да одлучиш дали ќе бидеш како чашата вода или морето.

уредник

Related Posts

А да одлучевте дали “истура” или врни а не “истура” дожд во Битола ?!:)

Коментарите се исклучени на А да одлучевте дали “истура” или врни а не “истура” дожд во Битола ?!:)

(Фото)Битолскиот ЧИНАР е најголемото и едно од најстарите дрвја во Битола и на Балканот

Коментарите се исклучени на (Фото)Битолскиот ЧИНАР е најголемото и едно од најстарите дрвја во Битола и на Балканот

ВМРО ДПМНЕ ОБВИНУВА, СДСМ СЕ БРАНИ: Фризерката на Кирацовски ги скара партиите

Коментарите се исклучени на ВМРО ДПМНЕ ОБВИНУВА, СДСМ СЕ БРАНИ: Фризерката на Кирацовски ги скара партиите

Create AccountLog In Your Account