ЖЕНАТА НА РАБОТА, А МАЖОТ ДОМА СО ДЕЦАТА: Научниците открија како влијае врз здравјето, замената на традиционалните улоги!

Share Button

Далеку во минатото останаа времињата кога мажот дома носеше пари, а жената остануваше со децата. Со еманципацијата и новите работни места, улогите во некои случаи се заменија. Како тоа влијае на среќата и задоволството во бракот?

Замената на традиционалните улоги ги прават двата пола несреќни, покажа најновото истражување од Универзитетот во Илиноис. Во семејствата каде жената е глава на семејството и главен темел во финансиското обезбедување имало повеќе случаи на депресија. Имено, мажите патат од ниска самодоверба ако се чувствуваат бескорисни, а жените сметаат дека целиот финансиски товар на нивниот грб е повеќе од што можат да поднесат.

Истражувачите го анализирале животниот стил на 1500 мажи и 1800 жени помеѓу 52 и 60 години. Заклучија дека расположението кај мажите значително опаднало кога морале да прават домашни работи и да чуваат деца. Од друга страна, семејните и домашните обврски немале ни малку лошо влијание врз жените.

„Резултатите ја поддржуваат востановената хипотеза: има помал бенефит за мајките и татковците кои ги прекршуваат родовите очекувања за поделба на работната сила и поголем бенефит за родителите кои се прилагодуваат на тие очекувања“, вели авторката на студијата Карен Крамер за Дејли Меил.

Додека современите жени имаат поголеми можности за образование и кариера отколку нивните мајки и баби, очекувањата на околината за улогите на мажите и жените поспоро се развиваат, велат истражувачите.

Многу мажи и жени кои отстапуваат од „конвенционално родовите улоги“, особено татковците кои напуштаат работа за да се посветат на децата и домот – негативно се прифатени во општеството, што за возврат може да влијае на нивното ментално здравје, наведува студијата.

Истражувачите открија и дека жените кои верувале дека тие и нивните мажи имаат иста одговорност за заработката и грижата за децата, се со подобро ментално здравје.

уредник

Related Posts

Прославен Денот на шегата во општина Новаци

Коментарите се исклучени на Прославен Денот на шегата во општина Новаци

За време на денешниот протест во Битола, виножито(фото)

Коментарите се исклучени на За време на денешниот протест во Битола, виножито(фото)

Create AccountLog In Your Account