Ние сме убај,златни и горди деца на Битола,најградски асли Битолчани!

Share Button

БИТОЛЧАНЕЦ

Да си рисјанин и да се восхитуваш на убавината на Исак,Јени,Кади Џамија..
Да си турчин или албанец и да ја сакаш Саат кулата градена од христијани…
Да си Евреин и со ќеф да кажеш дека твоето потекло е од Монастирли…
Да си и едното,другото и третото почитувајќи меѓу себе,дружејќи и сакајќи…
Како Ататурк и Елени некогаш…
Фросина и Али Паша…
Евреинчето Стефа кој сакаше рисјанче да стани…
Маноил војвода и жолтана еврејка…
момчето рисјанче и убавата бегова ќерка…
најмалиот внук на Поп Никола со намалата и најлична Турска царева ќерка,
Љубов забранета…
Како поради љубов потурчената Јаглика…
Или девојчето кое од Еврејче биднало Славјанче – Марие,лепа Марие…
Вистински битолчани…
Нашите цркви се и наши џамии,заедно со нашите убави куќи Еврејски,
исто како што е нашето небо заедничко…
со сонце,ѕвезди и месечина…

Ние сме убај,златни и горди деца на Битола,најградски асли Битолчани!

Споделете во името на мирот,разумот и соживотот.Со почит

[фотографија на Bitola Art & Architecture]

уредник

Related Posts

Неколкумина мажи биле во Гостивар со 13 годишното девојче

Коментарите се исклучени на Неколкумина мажи биле во Гостивар со 13 годишното девојче

Хелсиншкиот комитет бара од МТСП да го испита случајот на сексуално злоставување на девојче во „25 мај“

Коментарите се исклучени на Хелсиншкиот комитет бара од МТСП да го испита случајот на сексуално злоставување на девојче во „25 мај“

Create AccountLog In Your Account