Од битолскио речник:Уљандисан,од немукает,чакати,чактисва,дупнимандало…

Share Button
 • чупе – девојче
 • стило – пенкало
 • чакмак – запалка
 • соба – печка (за греење)
 • сабасаба – рано наутро
 • поќе – повеќе
 • чактисва – сваќа, разбира
 • одма – веднаш
 • оти? / оти – „Зошто?“ / „Затоа што“
 • матуф / дида – луд
 • аџеле – итно
 • апансас – изненадно, брзо
 • набафтана – згора, преку, невнимателно
 • такуѓере – полош / полоша
 • усул / исав – осет
 • љуфна – промаши
 • шубе – сомнеж
 • стипса – стегнат (за материјални работи)
 • форес – стрвост
 • од немукает – од непромисленост
 • инкер – малер
 • крлешка – лулашка
 • шуќур – фала богу, конечно, алелуја
 • кркма – шишка
 • терсене – комплициран, тежок за ракување
 • загоритенџере – некој шо е изгубен во просторо и времето, забораен
 • чакати – пари
 • бучкуруш – хаос
 • дупнимандало – итар
 • лапниголтни – наивен
 • ленгир – линиар
 • режало – острилка за моливи
 • пајнца – чинија
 • јанглаш – се користи кога некој не е во право („Јанглаш си“)
 • ќенеф – полско WC
 • збоктисано – преку глава
 • дрндлест – зборлест
 • муфте – гага, за беспари
 • уљандисан – загрижен, разочаран, вознемирен
 • џам – стакло, прозорец
 • ексик – (по ѓаволите?)
 • ѕунѕурки – лампиони
 • му се бендиса – му се допадна
 • кабадаја – ?
 • Image result for Битолски речник

уредник

Related Posts

Отстранет споменикот на Андон Јанев Ќосето од пред Врховниот суд во Скопје, Општина Центар вели бил дивоградба

Коментарите се исклучени на Отстранет споменикот на Андон Јанев Ќосето од пред Врховниот суд во Скопје, Општина Центар вели бил дивоградба

Александар починал еден час откако грчките спасувачи го испуштиле во бездната

Коментарите се исклучени на Александар починал еден час откако грчките спасувачи го испуштиле во бездната

ДЕНЕСОВСКИ: Роберт Поповски не да отчетно и транспарентно лажеш, туку продолжувате со глупава морбидна кампања!

Коментарите се исклучени на ДЕНЕСОВСКИ: Роберт Поповски не да отчетно и транспарентно лажеш, туку продолжувате со глупава морбидна кампања!

Create AccountLog In Your Account