Сѐ е во вашата глава: Цигарите несмируваат, само предизвикуваат депресија

Сѐ е во вашата глава: Цигарите несмируваат, само предизвикуваат депресија

Share Button

Кај пушачите ризикот од депресија или анксиозност е 70% поголем, откри новата студија.

Научниците тврдат дека запирањето на цигарите може да им помогне на луѓето да ги надминат овие проблеми и да се подобри менталното здравје.

Во истражувањето учествувале 6500 лица над 40-годишна возраст. Тоа покажа дека 18,3% од пушачите страдаат од депресија и анксиозност, во споредба со 10% непушачи и 11,3% поранешни пушачи. Групата на поранешните пушачи вклучува лица кои не запалиле цигара повеќе од една година.

Експертите тврдат дека смирувачката цигара е заблуда.

Пушачите мислат дека пушењето ги смирува, но во реалноста само ја засилува анксиозноста и тензијата. Кога ќе запалат цигара, тие всушност привремено го блокираат стресот предизвикан од недостатокот на никотин, Беркли тоа со вистинско спокојство.

уредник

Related Posts

Помодре водата во градска река во Прилеп

Коментарите се исклучени на Помодре водата во градска река во Прилеп

Адвокатката Софија Бојковска со нови детали во врска со случајот со девојчето штитеник од „25 Мај“

Коментарите се исклучени на Адвокатката Софија Бојковска со нови детали во врска со случајот со девојчето штитеник од „25 Мај“

Заев: Законот за јазици ќе се донесе до крајот на неделава – одбиена понудата од Мицкоски

Коментарите се исклучени на Заев: Законот за јазици ќе се донесе до крајот на неделава – одбиена понудата од Мицкоски

Create AccountLog In Your Account