Утре се празнува: Светиот пророк Мојсеј Боговидец

Share Button

Голем водач и законодавец на народот Израилски. Роден е во Египет околу 1550 година пред Христа. Четириесет години живееше во Египет на дворецот на Фараонот; четириесет години живееше како пастир во созерцание на Бога и на светот; а последните четириесет години го водеше народот низ пустината во Ветената Земја, којашто ја виде, но не влезе во неа, бидејќи во едно Му згреши на Бога (4 Мојсеева 20, 12). Се упокои во сто и дваесеттата година од својот живот. Како чудотворец, според зборовите на Свети Василиј Велики, Мојсеј беше предобраз на Христос. Се јави на гората Тавор при Преображението на Господ. А според сведоштвото на Свети Јован Лествичник, им се јавувал на монасите во Синајскиот манастир.

Фотографија на Православен Календар.

уредник

Related Posts

Крсторски манастир (фото)

Коментарите се исклучени на Крсторски манастир (фото)

Манастир Свети Илија с. Ротино(фотогалерија)

Коментарите се исклучени на Манастир Свети Илија с. Ротино(фотогалерија)

(Фото)За време Света Причест на Ерусалимскиот патријарх, е сликана силуета на Ангел Господов

Коментарите се исклучени на (Фото)За време Света Причест на Ерусалимскиот патријарх, е сликана силуета на Ангел Господов

Житие: Светите Кир и Јован, бесребреници и чудотворци

Коментарите се исклучени на Житие: Светите Кир и Јован, бесребреници и чудотворци

СВЕТА ПЕТКА БИТОЛА , ЦРКОВНИОТ ДВОР И ПАРАКЛИС (фото)

Коментарите се исклучени на СВЕТА ПЕТКА БИТОЛА , ЦРКОВНИОТ ДВОР И ПАРАКЛИС (фото)

Create AccountLog In Your Account