На полноќ почнува голем празник: Спомен на чудата на Св. Архангел Михаил

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) утре е 6 септември.

Утре е Спомен на чудата на Св. Архангел Михаил.

Главниот празник на свети архангел Михаил се празнува на 8 ноември (јулијански календар). Се вика Собор на свети архангел Михаил. Денес, пак, црквата утврдила да се празнува споменот на неговите чуда што се случија во местото Хони, близу Ерапол во Фригија, каде што подоцна исто во спомен на неговите чуда беше подигната црква посветена на свети архангел Михаил.

Напишете коментар