Зошто, човече, го мразиш грешникот? Бидејки не е праведен како тебе? Каде е твојата правда, кога немаш љубов?!

Share Button

Не мрази го грешникот, бидејки сите сме грешни. Ако заради Бог се подвизуваш против него (грешникот), тогаш пролеј солзи за него. Зошто ? Замрази го неговиот грев, а помоли се за него, и така ќе станеш сличен на Христа, кој не негодувал против грешниците, туку се молел за нив. Зарем не гледаш, Он плачел и за Ерусалим? Ние често им служиме за потсмев на ѓаволите. Зошто го мразиме оној, кому ѓаволот му се потсмева како и нам? Зошто, човече, го мразиш грешникот? Бидејки не е праведен како тебе? Каде е твојата правда, кога немаш љубов?! Зошто не заплачеш заради него, туку го гониш? Некои, кои за себе мислат дека здраво судат за делата на грешниците, се гневат заради тоа на нив, постапувајки така од незнаење.
Преподобен Исак Сирин

Фотографија на Битолски Православни Цркви.

уредник

Related Posts

Чудотворната икона на Мајката Божја, “ЦВЕТ КОЈ НЕ ОВЕНУВА”

Коментарите се исклучени на Чудотворната икона на Мајката Божја, “ЦВЕТ КОЈ НЕ ОВЕНУВА”

Бог се јави!!! Храмови, Пресвета Богородица и св Димитриј – Битола (фото)

Коментарите се исклучени на Бог се јави!!! Храмови, Пресвета Богородица и св Димитриј – Битола (фото)

По една година откако чудотворната икона на Мајката Божја пристигна во Струмица, повторно недела свечена литија

Коментарите се исклучени на По една година откако чудотворната икона на Мајката Божја пристигна во Струмица, повторно недела свечена литија

Create AccountLog In Your Account