Потпишан меморандум за разбирање помеѓу Министерството за внатрешни работи и УНХЦР

Share Button

Денес, 28.09.2017 година, Државниот секретар во Министерството за внатрешни работи м-р Магдалена Несторовска оствари средба со претставниците на УНХЦР во Македонија г. Даг Сигурдсон и г. Деан Кладарин на која беше потпишан Меморандум за разбирање за изработка на алатка за надградба на ИБАС за постапување по предмети за азил.

Целта на овој Меморандум е да се зголеми заштитата на барателите на азил и  лицата под меѓународна заштита во земјата во Република Македонија согласно националното законодавство, меѓународните правни начела за бегалци и европското законодавство за азил.На средбата беше изразено взаемното задоволство од интензивната досегашна соработка, напорите кои ги прават во насока на справувањето со последиците од бегалската криза, особено во делот на заштита на баратели на азил, лица под меѓународна заштита и општо сите лица кои се наоѓаат во ваква или слична ситуација. На средбата исто така, беа потенцирани и можностите за идна соработка меѓу Министерството за внатрешни работи и УНХЦР.

уредник

Related Posts

МТСП: ОБЕЗБЕДЕНИ 486 ВРАБОТУВАЊА НА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ВО ГРАДИНКИТЕ

Коментарите се исклучени на МТСП: ОБЕЗБЕДЕНИ 486 ВРАБОТУВАЊА НА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ВО ГРАДИНКИТЕ

Create AccountLog In Your Account