Водениците во Довлеџик , разгледница од почетокот на 20 век

Share Button

Градот во тој период имал околу 26 воденици а повеќето биле во горниот дел на градот во населбите Довлеџик и Девеани како овие на фотографијата, но ги имало и во другите делови на Битола, претежно на источната страна во близина кај полските села Горно и Долно Оризари, Новаци, Логоварди и други.Сите тие биле на воден погон а една од најпознатите воденици била Кафтанџица и таа вода добивала од реката Драгор.

уредник

Related Posts

Тврдокорните најaвија дека во најбрз можен рок ќе организираат блокирање на аеродромот!!

Коментарите се исклучени на Тврдокорните најaвија дека во најбрз можен рок ќе организираат блокирање на аеродромот!!

ЈКП Водовод од Битола објави на својата фејсбук страница фотографии од новата опрема за инсталирање на цевководи

Коментарите се исклучени на ЈКП Водовод од Битола објави на својата фејсбук страница фотографии од новата опрема за инсталирање на цевководи

Кај Рашче се излеа Вардар

Коментарите се исклучени на Кај Рашче се излеа Вардар

Вартоломеј: Само Вселенската патријаршија е мајка црква

Коментарите се исклучени на Вартоломеј: Само Вселенската патријаршија е мајка црква

Create AccountLog In Your Account