Во првото полугодие од 2017 година од областа на семејното насилство поднесени се кривични пријави за вкупно 384 сторители

Share Button

Во првото полугодие од 2017 година од областа на семејното насилство поднесени се кривични пријави за вкупно 384 сторители. Од нив 94 % од сторителите на кривичното дело се мажи, а во најчест случај извршителот на семејното насилство е сопруг дури во 161 од случаите, син во 84 од случаите и татко во 21 од случаите на пријавено семејно насилство.
Најранлива категорија во семејното насилство и понатаму дури во 75% се жените, а покрај нив жртви на семејно насилство се и родителите и децата. Според начинот на извршување најзастапено е физичкото насилство дури во 323 од случаите , 17 случаи на физичко насилство со ладно оружје и во еден случај со употреба на огнено оружје. При семејно насилство на жртвите во 58% од случаите им се нанесени телесни повреди, а во 39% од случаите се работи за кривично дело ,,загрозување на сигурноста,,. Најчесто семејните насилства се извршени во состојби на растројство и тоа во 164 од случаите
Во дадениов период регистрирано е едно убиство на сопруга и два обиди за убиство.

Фотографија на Министерство за внатрешни работи.

уредник

Related Posts

Утре протест: „Сите копилиња напладне пред Влада!“

Коментарите се исклучени на Утре протест: „Сите копилиња напладне пред Влада!“

Вартоломеј: Само Вселенската патријаршија е мајка црква

Коментарите се исклучени на Вартоломеј: Само Вселенската патријаршија е мајка црква

Create AccountLog In Your Account