Утрово средно-загадени Центар, Карпош, Лисиче и Битола

Share Button

Скопските населби Центар, Карпош и Лисиче, утрово имаат средна загаденост на воздухот со штетните PM10 честички, покажува индексот на загадување на Министерството за животна средина. Во Тетово утрово е регистрирана висока загаденост, но со честичките PM 2,5.

Дневната концентрација на овие штетни честички пред два дена е надмината во скопска Гази Баба, и изнесува 131 микрограми на кубен метар. Надминување регистирала и мерната станица кај ректоратот, а нешто помали концентрации над дозволените има и во останатите скиопски општини. Куманово и Кавадарци на 16 октомври биле исто така двапати позагадени од просекот.

Според извештајот кој го мери квалитетот на воздухот, во месец септември, три дена концентрациите на штетните честички биле надминати во Гази Баба и Лисиче, два дена во Центар и еден ден во Центар. На мерната станица кај ректоратот, надминувањето на дневната концентрација со PM10 честичките било за 5 дена.

уредник

Related Posts

Народниот правобранител: Надлежните да преземат мерки и да обезбедат училишта без насилство

Коментарите се исклучени на Народниот правобранител: Надлежните да преземат мерки и да обезбедат училишта без насилство

ВИДЕО: Приведување во Битола поради кренато македонско знаме

Коментарите се исклучени на ВИДЕО: Приведување во Битола поради кренато македонско знаме

Сиромаштија на сите страни: ФБ статус кој ги потресе социјалните мрежи

Коментарите се исклучени на Сиромаштија на сите страни: ФБ статус кој ги потресе социјалните мрежи

(ФОТО)И ПАТИКИ “ПЛИВААТ”…КАМЕЊА И ПЛАСТИЧНИ ЧАШИ – ФОНТАНАТА ЗА САМО ЕДНА НЕДЕЛА ЈА ИСПОГАНИЈА

Коментарите се исклучени на (ФОТО)И ПАТИКИ “ПЛИВААТ”…КАМЕЊА И ПЛАСТИЧНИ ЧАШИ – ФОНТАНАТА ЗА САМО ЕДНА НЕДЕЛА ЈА ИСПОГАНИЈА

Create AccountLog In Your Account