НАЈНОВО :

Половина плата на сметка, половина на рака.Ваквиот начин на исплата е најзастапен кај газдите во Битола, Прилеп , Ресен ,Крушево

Share Button

Половина плата на сметка, половина на рака. Речиси 20 отсто од работниците во земјава земаат плата во коверт. Најчето, тоа се оние кои работат за  минималец.

Според истражувањата на Фајнсенс Тинк, над  60 % од нив, сумата која ја добиваат во плик  им  е идентична  со онаа што ја добиваат на сметка. Мајсторите, текстилците, менаџерите, земјоделците третина  од платат ја добиваат во плик.

– Од занимањата најмногу пари на рака добиваат мајсторите  од металната, машинската, текстилната прехрамбената индустрија  работнциите во услужниот сектор. Од секторите е најзастапена во градежништвото, рече Благица Петрески- финансиски аналитичар, во изјава за Сител

Со ваквиот начин на исплата на плата  газдите избегнуваат да ги платат во целост придонесите, а вработените не се во можност да подигнат кредит од банка. Експертите препорачуваат-  за да се искорени проблемот кај најниско платените работни места да има поголеми даночни олеснувања.

По области  ваквиот начин на исплаат на плата е најзастапен кај газдите од Пелагонискиот регион, во Битола, Прилеп , Ресен ,Крушево. А најголем износ на плата во плик добиваат работниците од скопскиот регион.

уредник

Related Posts

Битолчани во акција ги заштитуваат младите дрвца кај Градскиот парк

Коментарите се исклучени на Битолчани во акција ги заштитуваат младите дрвца кај Градскиот парк

Миленко Неделковски:Пред малку е приведен Владиката Петар

Коментарите се исклучени на Миленко Неделковски:Пред малку е приведен Владиката Петар

Aктерот Владо Јовановски по повеќе од два месеца излегува од притворот во Шутка

Коментарите се исклучени на Aктерот Владо Јовановски по повеќе од два месеца излегува од притворот во Шутка

Create AccountLog In Your Account