„Макфакс“: Пропадна договорот со Бугарите, „Фени“ со 850 вработени повторно пред стечај

Share Button

Бугарската компанија „Енекод“, која требаше да го купи кавадаречкиот комбинат „Фени“, не ги уплатила потребните средства за да ја потврди купопродажбата. Вработените велат дека стечајот за „Фени“ стаува се поизвесен оти роковите на попишаниот имот од извршителите се истечени и почнува наплатата на долговите, објави Макфакс.

„Договорот пропадна. Бугарите две недели преговараа, ветуваа сè и сешто, но ништо не уплатија. Рокот истече и сега имотот на фабриката е на банките и на оние кон кои имаме долгови. Ние сме на последно место со нашите побарувања“, велат вработените од фабриката.

На почетокот на неделава некои од вработените јавно се посомневаа дека продажбата е уште една измама, која на краток рок треба да му обезбеди бегство на сегашното раководство, кое, според нив, е највиновно и директно одговорно за прекинот на производството и огромните долгови на фабриката. Вработените ги кажаа сомневањата кога утврдиле дека за финализирање на договорот со бугарската компанија останува банките со кои соработува „Фени“ да се согласат на продажба, а за да се согласат, побарале кеш отплата на дел од долгот и гаранции за отплата на преостанатиот дел како доказ за сериозноста во намерите на инвеститорот, но не добиле никакви гаранции ниту, пак, отплата.

„Се сомневаме дека ветувањата за исплата на платите, и тоа во целосен износ, и отплатата на долговите се само димна завеса за бегство на раководството. Сегашните ќе си заминат, а новите за еден-два месеца ќе кажат дека не успеале да ја оживеат фабриката и одговорност за нелегалните дејства и одливот на пари што актуелното раководство ги реализира преку „Нова логистик“, фирмата што од ќерка на ’Фени’ стана приватна сопственост на менаџерката и блиска пријателка на Миракхмедов, никој нема да преземе“, се посомневаа вработените.

„Макфакс“ истражувајќи ја компанијата„Енекод“ дојде до податок дека за првите шест месеци од работењето годинава, компанијата пријавила загуба од 640.000 лева, односно 320.000 евра. За да го преземе „Фени“ компанијата минатата недела се обврза да го плати и целиот долг кој надминува 70 милиони евра.

Напишете коментар