Обвинет во „Транспортер“ бара одлагање на судењето зашто имал турнеја во Австралија

Еден од обвинетите во случајот „Транспортер“ Џими Мицевски побара одложување на следното рочиште кое судијката го закажа за 13 декември затоа што имал турнеја во Австралија.

Тој денеска во судницата рече дека доколку не отиде на турнејата ќе треба да плати 50 илјади долари.

„Цела група ќе ја запустам. Ве молам да се раздвои постапката, зашто ќе сносам огромни трошоци“, рече Мицевски, кој е фронтмен на групата „Молика“.

Според СЈО, обвинетиот повеќе од 1 година знае дека е обвинет. Обвинителот Љубомир Лапе рече дека обвинетиот е запознаен со правните последици од неговото неприсуство во постапката. Тој рече дека на други обвинети во предметот им се одземени пасошите и дека секое следно одложување би значело кршење на нивните права.

Бранителот на обвинетиот Џими Мицевски, пак, рече дека уште во истрагата тој го известил СЈО дека ќе има турнеи и концерти.

Претходно, судијката Лидија Петровска ја одложи денешната расправа поради боледување на една од обвинетите.

Судијката рече дека поради истата причина судењето се одложува вторпат и за да не се случи истото и во иднина ја отвори можноста за издвојување на постапките.

Судот констатираше дека обвинетиот Слободан Бончановски доставил листа на докази.

Следното рочиште е закажано за 13 декември. Во случајот „Транспортер“ се осомничени поранешниот градоначалник на Битола, Владимир Талески и уште 20-тина лица за злоупотреба на службената положба во врска со организирањето превоз на ученици во Битола, со што е направена проневера на околу 360.000 евра.

 

Напишете коментар