Инсталација на постер-фотографии во Битола „Бегалец сега – човек секогаш“

Share Button

Со инсталација на постер-фотографии денеска во Битола почнаа активностите на проектот „Бегалец сега – човек секогаш“.

Проектот е на претставништвото на УНХЦР, Високиот комесаријат за бегалци при Обединетите Нации во Скопје, а го спроведуваат Центарот за човекови права и разрешување конфликти во соработка со Центарот за истражување, образование и развој – Центар РЕД од Скопје.

Проектот има за цел подигнување на свеста на јавноста за бегалците, нивните права и потреби. Инсталацијата во јавен простор која се состои од неколку различни елементи поставени на плоштадот „Магнолија“ во Битола, ќе биде изложена три дена, од 9 до 11 ноември до кога граѓаните ќе можат да ги посетат поставките секој ден од 10 до 16 часот.

Фотографија на Nikola Kotevski.

Во рамки на проектот се спроведува и обука на млади невработени лица селектирани преку локалните младински здруженија во наведените градови. Обуката е на повеќе теми, односно човекови права, дискриминација и права на бегалците. Дел од нив по обуката ќе бидат платено ангажирани во проектните активности и со тоа ќе имаат можност да стекнат работно искуство и да ги збогатат своите биографии. Со тоа се продолжува праксата на УНХЦР при помагањето на бегалците во земјава да се вработува локалното население, што е веќе принцип на работа во прифатните центри Винојуг и Табановце.

Фотографија на Nikola Kotevski.

Mega tv

уредник

Related Posts

ДЕНЕСОВСКИ: Роберт Поповски не да отчетно и транспарентно лажеш, туку продолжувате со глупава морбидна кампања!

Коментарите се исклучени на ДЕНЕСОВСКИ: Роберт Поповски не да отчетно и транспарентно лажеш, туку продолжувате со глупава морбидна кампања!

Хаос во Скопје од невремето,поплавени улици, паднати дрва во центарот на градот

Коментарите се исклучени на Хаос во Скопје од невремето,поплавени улици, паднати дрва во центарот на градот

Create AccountLog In Your Account