Потпишан нов договор: Доколку фудбалерите не земаат плата, нема фудбал

Share Button

ФИФА и Синдикатот на професионалните фудбалери (ФИФПро) потпишале договор кој ќе ги штити играчите од самовилието на клубовите и ќе ги зголеми нивните права.

Најважниот договор за фудбалерите, по паравилото на Босман од 1995 година, ќе го смени системот на трансфери и ќе ги реши нивните проблеми со доцнењето на платите и проблемот со мобинг.

ФИФПро со години води борба за зголемување на правата на фудбалерите, дури и ја тужеше ФИФА во Советот на Европа бидејќи, иако играчите се вработени, ги немаа истите права како и другите работници во Европската Унија.

Синдикатот не успеа до крај да ги протурка своите барања, но е задоволен со одредени промени што се договорени со ФИФА и УЕФА.

Најважната работа за фудбалерите е што ќе може да го раскинат договор со клубот доколку платата им доцни повеќе од два месеца и доколку се жртви на навредливо однесување.

Инаку, доколку Советот на Европа позитивно се изјаснеше по тужбата на ФИФПро и правата на фудбалерите беа идентични како оние што ги имаат работниците според европското законодаввство, тогаш тие како и другите работници ќе можеа да одат од компанија во компанија. Немаше да постојат никави обесштетувања, тренинг-компензации и слични други работи.

Доколку тоа се случеше, ќе предизвикаше вистинска фудбалска револуција.

-Овој договор покажува меѓусебно разбирање помеѓу двете организации и преставува чекор напред, најголем уште од 2001 година. Убеден сум дека ќе донесе големи и позитивни промени во фудбалот. Морам да потсетам дека големите богати клубови водат грижа за играчите, но исто така постојат многу мали клубови што не ги почитуваат работничките и синдикалните права на фудбалерите и тоа мора да се смени. Овој договор ќе ги заштити фудбалерите во светот и се радувам на идната соработка, рекол претседателот на ФИФПро, Филип Пјат.

Првите промени треба да бидат само почеток на процесот кој во иднина би можел да донесе револуција во фудбалот, како што во минатото револуција предизвика правилото на Босман.

Напишете коментар