Драга Радо:Наместо кај љубовницата пораката ја пратил кај неговата сопруга

– Мојот сопруг и јас бевме на бензинска пумпа, тој излезе од автомобилот да  плати . Тогаш додека беше надвор од неговиот мобилен ми пристигна порака мене  Ја прочитав, се збунив и сфатив дека всушност имал намера да и ја испрати на  љубовницата но погрешил и ја пратил кај мене. Потоа се врати во автомобилот и се обиде да побара од мене да му го дадам  мојот телефон ” наводно да погледне  нешто”. Му реков дека веќе ја прочитав пораката и сега е премногу доцна . Тој ме призна по многу обиди да лажи, конечно призна дека има љубовница  две години. Имам 40 години, а тој има 44 години, од кои сме во брак 16 години и имаме 12-годишен син кој ќе биде скршен доколку дојде помеѓу нас до  развод.  Не знам како да му простам и како да го надминам ова. Ситуацијата меѓу нас е напната со денови, не зборуваме воопшто, а ние веќе плативме семеен одмор, и не знам како ќе изгледа ако сме во исто расположение.

Preljuba ne znači nužno i kraj

Став на психолог за вакви проблематики

Во брачните односи, меѓу партнеритекризата е составен дел од животот. Понекогаш кризите се посериозни и понекогаш се генерално помалку сериозни. Секоја криза е во исто време како и опасност но и  шанса за партнерски односи и опоравување и надминување. И често, односите меѓу партнерите, по решавањето на таквите кризни ситуации, се подобрени и  се  одвиваат понатака многу подобро и подобро. Би било добро да ја разгледате кризата како можност и можност за раст и развој на вашата врска. Мислам дека сте во моментов премногу емотивно вклучени и вие и вашиот брачен другар што ќе може рационално,да постапувате за решавање на ситуацијата во која се наоѓате, па мислам дека тоа ќе биде многу корисно за вас, без разлика дали ќе поразговарате со брачниот терапевт но може и  со психолог кој Тоа го прави за надминување на кризата.
Многу често причина за вонбрачни врски некои неисполнети потреби на партнерите и тоа е добро да се зборува за тоа и да се најде повеќе продуктивни и позрел начин на потребата да се усогласат ставовите.  Обидете се да биде рационално и зрели, и дека вашите одлуки се врз основа на рационални отколку на емоционалната страна на нашата природа. Многу често, мажите не се заинтересирани да го прекинат и да го напуштат бракот поради вонбрачна врска. И тоа треба да биде вашата најголема причина да се работи на квалитетот на вашата врска. Заедно побарајте поддршка од експерт. 
 
Радмила Грујичиќ, психолог и психотерапевт
обработка Новост

Напишете коментар