Православните христијани се подготвуваат за празнување на еден од најголемите христијански празници

Share Button

Православните христијани се подготвуваат за празнување на еден од најголемите христијански празници и една од најчестите куќни слави Св. Архангел Михаил. Верскиот празник се одбележува на 21 ноември.

Според црковните преданија, ангелот Михаил е прв кој стапил во борба со злите духови и тоа име според црковно толкување означува „оној кој е како Господ“. На грчки јазик „архи“ значи главен, прв, а „ангелос“ значи гласник,ангел.
Постои верување дека овој ангел е жив, и понатаму по потреба се симнува меѓу луѓето на земјата како патник или просјак. Архангел Михаил според верувањата е „жив светец“.

уредник

Related Posts

Во манастирот „Свети Георгиј Победоносец“ во Рајчица се одбележа празникот

Коментарите се исклучени на Во манастирот „Свети Георгиј Победоносец“ во Рајчица се одбележа празникот

Денес е пренос на моштите на Светиот отец Николај- Мирликискиот чудотворец

Коментарите се исклучени на Денес е пренос на моштите на Светиот отец Николај- Мирликискиот чудотворец

Се празнува: Раѓањето на Свети Јован Предвесник и Крстител Господов

Коментарите се исклучени на Се празнува: Раѓањето на Свети Јован Предвесник и Крстител Господов

Create AccountLog In Your Account