Моштите на Преподобна Стефанида Скадарско-Битолска и се наоѓаат во Крстоарскиот манастирот Свети Христифор крај Битола

Share Button

Oваа малку позната монахиња иако сеуште не е официјално канонизирана, верниците сепак ја сметаат за светица и голема сoвремена подвижница. Родум е од околината на Скадар. Крштеното име и било Стевка Ѓурчевиќ (Ђурчевић). Кога во 1933 година Србите биле протерани од Албанијa, се преселила на Косово. Монаштвото го примила во битолското сиропиталиште Богдај, каде и се упокоила во 1945 година, од раните задобиени од Германците.

Моштите и се наоѓаат во Крстоарскиот манастирот Свети Христифор крај Битола. Од неодамна нејзините свети мошти веќе на неколку празници се изложуваат во манастирот во село Крстоар, Битолско

Преп. Стефанида Скадарско Битолска – “Вие, оче, можете да знаете ако можете да верувате дека јас освен Христа немам ништо. Само многугрешниот живот го носам. Но Христос ми е милост и љубов и цел углед на животот мој. Кога се угледувам на Христовата голема мака, на Неговото долго трпење и на Неговата доброта и мудрост – веќе не ми треба ништо. Христос ми е доволен. Во мачните темни ноќи Христос ми грее како сонце. /…/ Па нека се прави што и да е на овој свет, нека се обрнува и превтува – мене никој од Христа нема да ме раздели! Мене Христе, не ми треба никој само Ти ако ме љубиш, да ме подготвиш за Себе , да ме чуваш од оваа безверност и развратност која на овој јаден свет постои /…/ О, Господи Исусе Христе, долготрпелив, мачен Сине Божји! Нека ми бидат на помош Твоите свети жалосни маки! /…/ Христе, мој жалосен Животу… немам лек без Тебе!

уредник

Related Posts

Утре го празнуваме Светиот маченик Трифун

Коментарите се исклучени на Утре го празнуваме Светиот маченик Трифун

(Фотогалерија) Храм св 40 маченици на Битола, подигнат пред 150 години, се уште е чувар на градот!

Коментарите се исклучени на (Фотогалерија) Храм св 40 маченици на Битола, подигнат пред 150 години, се уште е чувар на градот!

Погледнете фотографија од пред 100 години и фотографија од денес, денес како да сме под духовно ропство

Коментарите се исклучени на Погледнете фотографија од пред 100 години и фотографија од денес, денес како да сме под духовно ропство

На Света Недела празник е Источен Петок Балаклија (трет храмов празник)Слава на храмот Света Недела во Битола

Коментарите се исклучени на На Света Недела празник е Источен Петок Балаклија (трет храмов празник)Слава на храмот Света Недела во Битола

Во манастирот Свети Георгиј – Велушина, во чест на светителот се отслужи Воскресна Вечерна богослужба

Коментарите се исклучени на Во манастирот Свети Георгиј – Велушина, во чест на светителот се отслужи Воскресна Вечерна богослужба

Денеска се празнуваат: Свети Алексиј човек Божји и Светиот маченик Марин

Коментарите се исклучени на Денеска се празнуваат: Свети Алексиј човек Божји и Светиот маченик Марин

Create AccountLog In Your Account