МИТРОПОЛИТОТ АГАТАНГЕЛ ИЗНЕНАДЕН ОД СООПШТЕНИЕТО НА МПЦ-ОА: СИНОДОТ ЗА ОВА НЕ ЗАСЕДАВАЛ

Share Button

Владиката Агатангел со писмена реакција на писмото на МПЦ – ОА, со кое се заблагодарува на БПЦ. Митрополитот смета дека со формирањето комисија до недоглед се одложува решавањето на црковниот статус на МПЦ-ОА. Во писмото на владиката Агатангел е наведено: По повод Одлуката на Светиот Архиерејски Синод на БПЦ – Бугарска патријаршија, а во врска со признавањето на автокефалноста на МПЦ-ОА, би сакал да Ве информирам дека сум изненаден од веста дека постои Соопштение на Светиот Архиерејски Синод на МПЦ-ОА, бидејќи Синодот на МПЦ – ОА не заседавал по ова прашање и јас како еден од владиците не сум запознат за тоа кој ја соопшти оваа вест дека нашиот Синод и благодари на БПЦ за нивната одлука и решение дека тие ќе формирале комисија за преговори со другите помесни православни цркви за признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА. Формирањето на Комисија може да го одложува решавањето на нашиот црковен статус до недоглед. По нашето писмо кое го доставивме до БПЦ, а кое не беше едногласно прифатено од Светиот Синод на МПЦ-ОА како краен резултат еве денес што добивме како решение. БПЦ сега се претставува и прифаќа да биде мајка – црква, без притоа да има каква било обврска кон нашиот автокефален статус што е уште една навреда кон МПЦ-ОА, кон македонскиот народ, кон македонската нација. Дозволуваме еден човек кој се прави, побожен, а е длабоко навлезен во „прелест“, да ја заблудува целата македонска јавност. Но Господ Исус Христос, Мајката Божја Богородица, Светиот Апостол Павле, Светиот Климент Охридски и новиот наш светител Свети Гаврил Велички кои се постојани молитвеници пред Престолот Божји – тие ја чуваат Македонија и ќе ја заштитат МПЦ-ОА од сите наезди кои доаѓаат и од црковниот и од државниот врв, се наведува во писмената реакција на владиката Агатангел.

уредник

Related Posts

Утре на Велики Петок, изведување на Светата Плаштаница низ Широк Сокак и оплакувањето Христово

Коментарите се исклучени на Утре на Велики Петок, изведување на Светата Плаштаница низ Широк Сокак и оплакувањето Христово

Пат Маврово – Дебар низ фотографии

Коментарите се исклучени на Пат Маврово – Дебар низ фотографии

Демонстрантите од пред Собрание се упатија пред резиденцијата на Иванов

Коментарите се исклучени на Демонстрантите од пред Собрание се упатија пред резиденцијата на Иванов

Ако не па ВМРО да го вратиме ?

Коментарите се исклучени на Ако не па ВМРО да го вратиме ?

Create AccountLog In Your Account