Мртов рис на плажа близу Пештани

Share Button

Леш од мртов рис е пронајден на брегот на Охридско Езеро, поточно кај плажата „Атлантис“, помеѓу кампот Елешец и Пештани..

Фотографии од угинатото животно ги направилеко активист, наш читател, а сполред непотврдени информации животното настрадали од удар на автомобил на магистралниот пат Охрид – Св.Наум.

Колку и да изгледа оваа вест лошо, таа всушност е и добра вест бидејќи докажува дека на Галичица сеуште живее Балкански Рис, кој пред повеќе години беше прогласен за исчезнат на оваа планина, а на влезот во националниот парк му  беше подигнати  споменик.

Рисот сепак се враќа на нашите простори, а покрај овој за жал угинат рис, пред неколку седмици беа објавени фотографии од мајка рис и младо, направени на планината Јабланица од струшката страна на езерото.

уредник

Related Posts

(ФОТО) Огромна змија ги исплаши студентите во „Стив Наумов“- уште ли нема нафта за да се искоси тревата?

Коментарите се исклучени на (ФОТО) Огромна змија ги исплаши студентите во „Стив Наумов“- уште ли нема нафта за да се искоси тревата?

БИТОЛЧАНИТЕ СЕ САМООРГАНИЗИРААТ ЗА ДА МУ ПОМОГНАТ НА СВОЈОТ СОГРАЃАНИН ПЕЦЕ!АПЕЛ:КОЈ МОЖЕ НЕКА ПОМОГНЕ

Коментарите се исклучени на БИТОЛЧАНИТЕ СЕ САМООРГАНИЗИРААТ ЗА ДА МУ ПОМОГНАТ НА СВОЈОТ СОГРАЃАНИН ПЕЦЕ!АПЕЛ:КОЈ МОЖЕ НЕКА ПОМОГНЕ

Create AccountLog In Your Account