Утре во 12 часот седница на Комисијата за мандатно – имунитетни прашања

Share Button

Претседателот на Собранието, Талат Џафери ги доставил барањата за притвор за одобрување на притвор на пратениците Крсто Мукоски, Љубен Арнаудов, Јохан Тарчуловски, Сашо Василевски, Љупчо Димовски и Жаклина Пешевска до Комисијата за деловнички и мандантно-имунитетни прашања.

Комисијата за деловнички и мандантно -имунитетни прашања ќе се одржи утре во 12 часот.

Откако известувањето ќе пристигне до Комисијата, таа е должна да го разгледа и во рок од два дена да достави извештај до претседателот на Собранието. Врз основа на извештајот на Комисијата, Собранието најдоцна во рок од три дена од добивањето на барањето за притвор на пратеникот одлучува по барањето.

За одземање на имунитетот на пратеникот потребно е просто мнозинство. По известувањето за притворање пратеник, кој не се повикал на имунитет, Собранието може да одлучи да се примени имунитет над пратеник, ако тоа е потребно за вршење на функцијата пратеник.

 

уредник

Related Posts

МВР: Потпишани се договори за набавка на панталони, ракавици, чизми, џемпери, кошули за полицајците

Коментарите се исклучени на МВР: Потпишани се договори за набавка на панталони, ракавици, чизми, џемпери, кошули за полицајците

Се јави Владата на Р. Македонија: Дали вечерва ќе се отстранува „Воинот на коњ“?

Коментарите се исклучени на Се јави Владата на Р. Македонија: Дали вечерва ќе се отстранува „Воинот на коњ“?

Груевски: Случаите на СЈО се за дефокусирање на јавноста

Коментарите се исклучени на Груевски: Случаите на СЈО се за дефокусирање на јавноста

Авионот полета спијте сега мирно

Коментарите се исклучени на Авионот полета спијте сега мирно

Create AccountLog In Your Account