Состојба по обилните врнежи од дожд во Тетовско-гостиварскиот регион

Состојба по обилните врнежи од дожд во Тетовско-гостиварскиот регион

Share Button

Како последица од обилните врнежи во северозападниот регион што го опфаќа Тетовско и Гостиварско примени се повеќе повици за поплавени подруми, помали свлечишта од земја и камења како и покачено ниво на водотеците на реките во северозападниот регион.

Во текот на ноќта се примени повеќе повици за поплавени подруми, за што беа известени ЈКП Тетово и ЈКП Гостивар, ЕЛС, ДЗС Тетово и ДЗС Гостивар, Во моментов екипите се излезени на терен и интервенираат на посочените места како и кај подвозникот за село Фалише од општина Тетово кој е исто така поплавен и не може да се поминува со возила.
Нивото на река Вардар во село Раотинце е на највисоко ниво и постои можност од излевање на реката Вардар во тој дел.

На патот за месноста Бањиче во Тетово има одрони на патот, додека одрони имало и на патот за селата Шипковица, Бродец и Селце. Од општина Тетово ангажирале багер на посочените села за расчистување на наносите на патиштата.

Во Гостиварскиот регион нивото на водотеците е значително зголемено, така да во општина Маврово – Ростуше нивото на Жировничка река е зголемено. Исто така е покачено и нивото на реките Маздрача и Радика, од каде што е добиено и известување дека мостот на патот за село Јанче е загрозен од зголеменото ниво на реката.
Состојбата се следи и Регионалните центри се во постојана комуникација со надлежните субјекти.

уредник

Related Posts

В недела, ВМРО – ДПМНЕ цела Македонија ја повика во Битола на протестен марш

Коментарите се исклучени на В недела, ВМРО – ДПМНЕ цела Македонија ја повика во Битола на протестен марш

7-ми Мај се одбележува Денот на македонската полиција

Коментарите се исклучени на 7-ми Мај се одбележува Денот на македонската полиција

Во вечерните часови во западните делови ќе има поинтензивни врнежи од снег

Коментарите се исклучени на Во вечерните часови во западните делови ќе има поинтензивни врнежи од снег

Буково денес (фото)

Коментарите се исклучени на Буково денес (фото)

Create AccountLog In Your Account