Започна исплатата на К-15, за вработените до 13.500 денари!

Започна исплатата на К-15, за вработените до 13.500 денари!

Започна исплатата на К-15, за вработените до 13.500 денари!

Share Button

Регресот за годишен одмор или К-15 и оваа година ќе им следува на вработените во приватните компании од македонското стопанство. Фирмите коишто не го исплатиле во претходните 11 месеци ќе мораат тоа да го направат во декември, а во случај да не го исплатат предвидени се парични и затворски казни за работодавачите.

Висината на К-15 се одредува врз основа на податоците за износот на просечната нето и бруто плата по вработен исплатена во поселдните три месеци.

До крајниот рок за исплата (31.12.2017) од Државниот завод за статистика е објавена просечната нето и бруто плата по вработен за месеците јули, август и септември.

Просечната нето (бруто) плата по вработен за овие месеците јули, август и септември изнесуваше 22.671 (33.328), 22.912 (33.675) и 23.229 (34.127), респективно.

Врз основа на овие податоци, висината на регресот за годишен одмор (К-15) ќе се движи од 9.174 денари (40 отсто од просечна нето плата во последните 3 месеци) до 13.484 денари (40 отсто од просечна бруто плата во последните 3 месеци).

Дел од компаниите започнаа со исплатата, останатите имаат рок до 31 декември.

извор Сител

уредник

Related Posts

Владата ќе го разреши Дац од раководната функција во МНТ поради вчерашната сообраќајка

Коментарите се исклучени на Владата ќе го разреши Дац од раководната функција во МНТ поради вчерашната сообраќајка

Од полноќ ново поскапување на горивата

Коментарите се исклучени на Од полноќ ново поскапување на горивата

Create AccountLog In Your Account