НАЈНОВО :

Не оптеретувајте ги децата со проблеми на возрасните

Не оптеретувајте ги децата со проблеми на возрасните

Не оптеретувајте ги децата со проблеми на возрасните

Share Button

Децата сакаат да бидат во друштво на позитивни и насмеани луѓе, а од мрачните личности се плашат и бегаат. Истражувањата покажуваат дека ако децата растат во негативно окружување и самите тие стануваат песимисти бидејќи пред сè – тие се угледуваат на родителите, бабите и дедовците, а дури потоа на учителките и врсниците.

Доколку сте уморни и секојдневно им приредувате негативни “сцени” наместо ведри лица, таков модел и тие сами ќе усвојат. Поради тоа важно е да им бидете позитивен пример, дури и тогаш кога ви е многу тешко.

* Нека ја паметат вашата насмевка секој ден додека ги будите и ги испраќате на училиште.

* Не дозволувајте да ги растажат ситници. Објаснете им дека ништо не е црно-бело, туку дека во се постои трошка убавина и причина за насмевка.

* Кога ќе се вратат од играње или од училиште, прашајте ги прво што убаво им се случило, наместо веднаш да ги “нападнете” со прашања дали биде умни.

* Нека бидат во окружување на позитивни луѓе, бидејќи тоа добро ќе се одрази на нив и ќе влијае во формирањето на оптимистичкиот поглед на животот.

* Ако се тажни, утешете ги и објаснете им дека утре е нов ден и нова шанса за насмевка.

уредник

Related Posts

Патот до нашата радост

Коментарите се исклучени на Патот до нашата радост

ФЕЈСБУК ДРАМАТА НА ЕДНА СКОПЈАНКА: Се допишувала со лажен лик од Битола, испраќала голи фотографии, следел шок…

Коментарите се исклучени на ФЕЈСБУК ДРАМАТА НА ЕДНА СКОПЈАНКА: Се допишувала со лажен лик од Битола, испраќала голи фотографии, следел шок…

(Фото)Битолскиот ЧИНАР е најголемото и едно од најстарите дрвја во Битола и на Балканот

Коментарите се исклучени на (Фото)Битолскиот ЧИНАР е најголемото и едно од најстарите дрвја во Битола и на Балканот

Create AccountLog In Your Account