Дневно помеѓу 40 и 50.000 граѓани во Македонија пијат антибиотици

Дневно помеѓу 40 и 50.000 граѓани во Македонија пијат антибиотици

Share Button

Дневно помеѓу 40 и 50.000 граѓани во македонија пијат антибиотици. Загрижувачки е што повеќето овој лек го користат на своја рака и за обична настинка. Експертите предупредуваат дека прекумерната употреба на антибиотици доведува до отпорност и истата терапија нема да делува кога навистина ќе има потреба од лекување. Лани 70-тина граѓани станале резистентни најчесто на бактериите Ешерихија коли и Стафилокока

Еден цел град во Македонија со средна големина е на антибиотици. Според податоците од надлежните здравствени институции секојдневно антибиотска терапија користат од 40 до 50.000 граѓани. Загрижувачки е што повеќето овие лекови ги пијат на своја рака дури и за обична настинка посебно овој период од годината.

-Најголемиот број од инфекциите кои во моментот циркулираат се од вирусно потекло. Но, тоа не значи да се пијат антибиуотици, изјави доц. д-р Голубинка Бошевска, национален координатор за антимикробна резистенција.

Доктор Бошевска предупредува дека прекумерната и нерационална употреба предизвикува отпорност на антибиотици, односно нема да делуваат кога луѓето навистина ќе имаат потреба од нив. Лани 70-тина граѓани станале резистентни на бакериите ешерихија коли и стафилокока. Проблем во државата е и што болниците ги сокриваат и не ги пријавуваат интрахоспитални инфекции и нема точни податоци колку лица имале сериозни компликации по здравјето.

-Нема болница во светот во која нема интрахоспитални инфекции, но кај нас на тоа се гледа стигматизирачки додаде д-р Бошевска.

И СЗО последниот период се погласно предупредува дека светот останува без ефикасни антибиотици поради неразумното користење, а од најотпорните инфекции годишно умираат околу 250.000 луѓе.

 

уредник

Related Posts

Лажна дојава за подметната бомба во Телевизија Сител

Коментарите се исклучени на Лажна дојава за подметната бомба во Телевизија Сител

Суспендиран водичот кој ја водеше групата планинари кога загинаа Калина и Александар

Коментарите се исклучени на Суспендиран водичот кој ја водеше групата планинари кога загинаа Калина и Александар

Create AccountLog In Your Account