Празничен концерт на уметници од Хрватска во Битола

Македонско-хрватското друштво и хрватскиот културен центар „Марко Марулиќ” во соработка со НУ Центар за култура, во Битола, организираат Божиќен и новогодишен концерт, со настап на вокалната група и тамбурашкиот оркестар на „Хрватска читална“ од Херцеговац, Хрватска.

Здружението „Хрватска читална“ е основано во 1921 година и претставува центар на културните настани на општината Херцеговац и регионот, посочуваат организаторите на концертот кој вечерва, сабота ќе се одржи во големата сала на битолскиот Центар за култура.

– Во Битола ќе настапат уметници кои членуваат во друштво со голема традиција и во чиј состав работаат аматерскиот театар „Пучка сцена“, фолклорно друштво, тамбурашки оркестар и вокална група. Организатори се на повеќе манифестации, на фестивалот на детска песна „Златен славеј“, Денови на хрватскиот театар…

Вокалната група која вечер ќе гостува во Битола е основана пред 5 години и настапуваат под диригентска палка на Николина Марениќ. Изведуваат песни од хрватските региони и во придружба на тамбурашки оркестар, информираа од Македонско-хрватското друштво и хрватскиот културен центар „Марко Марулиќ”-Битола, во пресрет на концертот што ќе се одржи во овој град.

Напишете коментар