Македонија на дното

Картографот Мариан Јакуб направи мапа која покажува во каква финансиска ситуација се земјите од Европа.

Во креирањето на мапата користел податоци од анализата на Credit Suisse, глобална швајцарска компанија која го мери богатството врз основа на куповната моќ и достапноста на финаниски средства.

Мапата ја покажува средната вредност на богатството на земјите.

Земјите кои се означени со ѕвездичка, меѓу кои е и Македонија (5.700 долари по глава на жител) се во полоша финансиска ситуација од останатите, што е главно резултат на кредитните задолжувања и ниските плати.

Најдобро котираат Исланд (445.000 долари по глава на жител ), Швајцарија (229.000 долари) и Луксембург (168.000 долари).

Бројките за земјите од источниот дел на екс Југославија треба да се земат со резерва, бидејќи се работи за проценки базирани на лоши податоци, вели авторот

Напишете коментар