МВР доби донација од ЕУ во вредност од околу четири милиони евра

Македонската полиција доби квалитетна опрема со која ги зголеми своите капацитети, а со тоа и безбедноста на границите на Република Македонија, рече министерот Оливер Спасовски на денешното доделување на донацијата од Европската Унија за Министерството за внатрешни работи на граничниот премин Богородица.

Донацијата вредна 3.742.000 евра се состои во осум комбиња, осум патнички возила, осум четирицикли и пет специјални возила за надзор на границата со термални камери, од кои едно опремено и со радар, 100 рачни радиотерминали и програмски алатки за утврдување параметар на радиотерминали, 250 рачни „Стоп полиција“ палки со лед светла, четири детектори за срцево отчукување, четири рачни скрининг системи за карго товар и проверка на возила, шест системи за проверка на валидност на документи – ВИСПЕК, комуникациска мрежа, како и локално распоредлив координативен комуникациски центар, мобилен систем за надгледување со ЕО-ИР камери и радар.

„Сакам да го изразам моето задоволство што денеска можеме да ја промовираме оваа опрема што е исклучително значајна за безбедноста на границата, а со тоа и за граѓаните на Република Македонија. Оваа вредна донација уште еднаш го покажува партнерството меѓу Република Македонија, Европската Унија и Меѓународната организација за миграции“, рече Спасовски.

Евроамбасадорот Самуел Жбогар рече дека самиот слоган „ЕУ за тебе“ значи дека Европската Унија е тука за да ѝ помогне на нашата земја да се справува со предизвиците.

„Со оваа донација полицијата ќе биде поподготвена да се справува со предизвиците со кои се соочува на границата. Европската Унија останува посветена на давањето поддршка за да може полесно да се справите со овие предизвици“, рече Жбогар.

Спасовски и Жбогар во седиштето на општина Гевгелија имаа и средба со градоначалникот Сашо Поцков. Министерот ја посети и полициската станица во Гевгелија, каде што беше информиран дека безбедносната состојба во општината е на задоволително ниво, а беше запознаен и со условите и проблемите со кои се соочуваат полицајците при извршувањето на нивните задачи.

Напишете коментар