НАЈНОВО :

Општина Прилеп го “УБИВА” новинарството-реакција од ТВ “Канал Визија”?!”

Општина Прилеп го “УБИВА” новинарството-реакција од ТВ “Канал Визија”?!”

Општина Прилеп го “УБИВА” новинарството-реакција од ТВ “Канал Визија”?!”

Share Button

“Во текот на вчерашниот ден, поголем број од новинарите и медиумите од Прилеп како и регионот добија барање од страна на „ПР стратегот“ на Општина Прилеп за доставување на листа на новинари кои ќе бидат акредитирани за следење на работата на општината. Но поголема вознемиреност и напнатост на медиумите се створи после најавата дека самата општина ќе оценува кои новинари и медиумски куќи се професионални и способни за следење на нивната работа а кои не. Збунети и крајно изреволтирани поголем број од новинарите се самоорганизираа и доставија протест до здружението на новинари на Македонија со кои бараат да му се објасни која е таа институција или „способно лице“ кои ќе биде задолжено за проверка на стручноста и професионалноста на новинарите и медиумите, и дали е законски една општина да проверува кои новинари и медиумски куќи се регистрирани а кои не за вршење на новинарска дејност.
Со овој потег новинарите сметаат дека се нарушува демократијата и транспарентното известување на општината а воедно и ја осудуваат секоја селекција или дескриминација на одредени новинари и медиумски куќи”, стои во објавата на регионалната телевизија “Канал Визија” на Фејсбук.

app-facebook
KanalVizija

пред 6 часа

ОПШТИНА ПРИЛЕП НАЈАВИ ЦЕНЗУРА НА „НЕПРОФЕСИОНАЛНИТЕ“ МЕДИУМИ
Во текот на вчерашниот ден, поголем број од новинарите и медиумите од Прилеп како и регионот добија барање од страна на „ПР стратегот“ на Општина Прилеп за доставување на листа на новинари кои ќе бидат акредитирани за следење на работата на општината. Но поголема вознемиреност и напнатост на медиумите се створи после најавата дека самата општина ќе оценува кои новинари и медиумски куќи се професионални и способни за

Види повеќе

извор Маркукуле.мк

уредник

Related Posts

Сопствениците може да си го земат Ќосето од Металски завод Тито

Коментарите се исклучени на Сопствениците може да си го земат Ќосето од Металски завод Тито

Во Прилеп денеска протест против донесувањето на Законот за употреба на јазиците. Блокада на булеварот „Гоце Делчев“

Коментарите се исклучени на Во Прилеп денеска протест против донесувањето на Законот за употреба на јазиците. Блокада на булеварот „Гоце Делчев“

Основното Јавно Обвинителство оформи предмет за загинувањето на планинарите на Kајмакчалан

Коментарите се исклучени на Основното Јавно Обвинителство оформи предмет за загинувањето на планинарите на Kајмакчалан

Create AccountLog In Your Account