СИНОДОТ НА МПЦ-ОА: КРАЈНАТА ЦЕЛ ОД БАРАЊЕТО ДО БПЦ ЗА МАЈКА-ЦРКВА Е АФТОКЕФАЛНОСТ НА МПЦ

СИНОДОТ НА МПЦ-ОА: КРАЈНАТА ЦЕЛ ОД БАРАЊЕТО ДО БПЦ ЗА МАЈКА-ЦРКВА Е АФТОКЕФАЛНОСТ НА МПЦ

СИНОДОТ НА МПЦ-ОА: КРАЈНАТА ЦЕЛ ОД БАРАЊЕТО ДО БПЦ ЗА МАЈКА-ЦРКВА Е АФТОКЕФАЛНОСТ НА МПЦ

Share Button

Синодот на МПЦ одлучи да ги продолжи разговорите со Бугарската црква откако Софија се согласи да и биде мајка црква на МПЦ, информира Телма.

На денешната прва седница на Синодот по превирањата во МПЦ произлегол и заклучокот да се прифати извештајот од првиот состанок на комисиите на двете цркви реалзиран пред 4 дена во Софија.

Владиката Тимотеј вели дека деталите од средбата не треба да ги знае јавноста, а оптимист е дека наредниот месец бугарскиот Синод ќе го извести Цариград со што неодамнешното барање и прифаќање за мајка црква од БПЦ ќе добие поголема важност.

Синодот успеал да ги надмине и различните толкувања за инцијативата за барање мајка-црква од некои владици. Тимотеј уверува дека црковното доближување на двете цркви нема да го загрози македонскиот идентитет .

Синдот од државниот врв, пак, побараа да не се менува името на државата, да ја одржи унитарноста, уставноста и македонскиот јазик.

Работната комисија предводена од архиепископот на МПЦ Стефан кон средината на јануари повторно патува во Софија на уште една средба со бугарскиот патријарх Неофит.

уредник

Related Posts

Му удрил неколку тупаници и си заминал: Детали за нападот врз пратеникот Горан Милевски

Коментарите се исклучени на Му удрил неколку тупаници и си заминал: Детали за нападот врз пратеникот Горан Милевски

Продолжуваат повиците за протести против Законот за јазиците

Коментарите се исклучени на Продолжуваат повиците за протести против Законот за јазиците

Create AccountLog In Your Account