Овојпат воздухот ги замолува надлежните:Сакам да бидам очистен!

Секаде низ светот кога јавноста има сознанија за загаден воздух таа се вознемирува токму тоа би требало да е и причина за градоначалниците малку попитомо да се однесуваат кон граѓаните, да малку попитомо оти не се баш тогаш сите политички мотивирани, кога станува збор за загаден воздух. А можеби најпаметно би било ( за никој да не рече партиско) воздухот да ги замоли надлежните  да започнат со мерки за да биде чист. Сега дека преќу нок тоа ќе се заврши би било голема лага . Но исто така сосема е јасно дека решението на овој горчлив проблем бара голема посветеност. А и ова да…. зеленилата да не се сечат повеќе!

Дури и да се регулираат големите загадувачи, загадениот воздух нема да биде прочистен затоа што пак ќе има помали но пак загадувачи. Работата треба да се сработи што велат од корен.

Дури и по 50 години на контрола и борба со загадениот воздух во ветровитиот Сан Франциско, во најбогатата држава на светот, проблемот егзистира.

Битката со онечистениот воздух ниту ќе биде лесна, ниту брза, ниту евтина, ниту целосна, но императив е загаденоста да се одржува на ниски граници. А за сето тоа, покрај многуте потрепштини, најважно е да има, ако не повеќе, барем еден национален херој, да го заведе орото, а потоа да го следат преостанатите градоначалници и граѓани.
За воздухот да не ни текнува само во предизборие и кога станува видлив и затестен.
Ајде! И среќно!

Напишете коментар