Во манастирот Успение на Пресвета Богородица кај Јанкоец-Ресен, се отслужи сеноќно бдение

Во манастирот Успение на Пресвета Богородица кај Јанкоец-Ресен, се отслужи сеноќно бдение

Во манастирот Успение на Пресвета Богородица кај Јанкоец-Ресен, се отслужи сеноќно бдение

Share Button

Кај Јанкоец во манастирот посветен на Пресвета – Успение на Пресвета Богородица на 31.12.2017 г. се отслужи сеноќно бдение

Ангел претстател од небесата беше испратен на Богородица да ѝ рече ‘Радувај се!’ И со глас бесплотен, гледајќи Те како се воплотуваш, Господи, во ужас стоеше воскликнувајќи ѝ: Радувај се, низ Тебе радоста заблеска. Радувај се, низ Тебе клетвата исчезна. Радувај се, на паднатиот Адам исправување. Радувај се, на Ева од солзите избавување. Радувај се, висино, и за помислите човечки недостижна. Радувај се, длабочино, ни за очите ангелски несогледлива. Радувај се, зашто царски престол Си. Радувај се, зашто Го носиш Носителот на сѐ. Радувај се, ѕвездо Која Сонцето Го објавува. Радувај се, утробо на Божественото воплотување. Радувај се, низ Тебе тварта се обновува. Радувај се, низ Тебе на Творецот Му се поклонуваме. Радувај се, Невесто Неневестна!“

(од Акатистот кон Пресвета Богородица, Икос 1)

уредник

Related Posts

Вечерва од Ерусалим во 20 часот на скопскиот аеродром ќе пристигне благодатниот оган

Коментарите се исклучени на Вечерва од Ерусалим во 20 часот на скопскиот аеродром ќе пристигне благодатниот оган

Мајката Божја на сон молела Београѓанец да ја врати иконата во Битола од каде што била украдена

Коментарите се исклучени на Мајката Божја на сон молела Београѓанец да ја врати иконата во Битола од каде што била украдена

Утре се празнува Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски

Коментарите се исклучени на Утре се празнува Свети Атанасиј Велики, архиепископ Алесандриски

Create AccountLog In Your Account