Денеска е Собор на Пресвета Богородица

Денеска е Собор на Пресвета Богородица

Денеска е Собор на Пресвета Богородица

Share Button

Црквата утврдила веднаш после големите празници да се слават и учесниците во настанот што се празнува. Затоа денес, по празникот Рождество Христово, се слави Пресветата Богородица. Најмудра пракса. Зашто најчистата утроба на Марија беше единствена способна да го прими оној кој го надвишува се она што е создадено. Во таа смисла Црквата ја нарекува Девица Марија врата на спасението.

Со овој празник ѝ се оддава признание на мајката Божја, Пресвета Богородица која е најзаслужна за раѓањето на Спасителот. Во таа смисла се и црковните песни коишто се исполнуват при црковните свечености. Но во народното сфаќање овој ден се смета за втор ден на празникот Божик и празнувањето е во тој дух.

уредник

Related Posts

За многу години Цветници-Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим

Коментарите се исклучени на За многу години Цветници-Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим

Мироточеa моштите на Свети Кипријан на неговиот празник

Коментарите се исклучени на Мироточеa моштите на Свети Кипријан на неговиот празник

Create AccountLog In Your Account