ИЗГЛАСАН ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИТЕ: Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ не присуствуваа на собраниската седницата

ИЗГЛАСАН ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИТЕ: Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ не присуствуваа на собраниската седницата

ИЗГЛАСАН ЗАКОНОТ ЗА ЈАЗИЦИТЕ: Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ не присуствуваа на собраниската седницата

Share Button

Пратениците денеска го донесоа Законот за употреба на јазиците и ги избраа професор доктор Осман Кадриу и доктор Дарко Костадиновски за нови судии во Уставен суд на предлог на претседателот на државата.

Пратениците со 69 гласа „за“ без воздржани и гласови „против“ го усвои предлог-законот за употреба на јазиците. Според бадентеровото мнозинство, „за“ гласаа 27 пратеници од немнозинските заедници, а еден пратеник гласаше воздржано.

Со 68 гласа „за“ пратениците го избраа професор доктор Осман Кадриу за нов уставен судија. Според бадентеровото мнозинство за него гласаа и 26 пратеници од вкупно 32 пратеници припадници на немнозинските заедници.

По гласањето, Кадриу и Костадиновски дадоа свечена изјава по што и официјално беа прогласени за уставни судии со 9 годишен мандат.

Тие доаѓаат на местото на судијките Наташа Габер Дамјановска и Гзиме Старова, на кои мандатот им заврши во октомври годинава. Тие беа избрани за судии на Уставен на предлог на претседателот Бранко Црвенковски во 2008 година.

Пратениците со 68 гласа „за“ изгласаа и престанок на важењето на Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување одговорност за судија, по скратена постапка.

уредник

Related Posts

Расположен Заев, прави селфи низ Преспанското Езеро на пат за Грција

Коментарите се исклучени на Расположен Заев, прави селфи низ Преспанското Езеро на пат за Грција

Нови закани за Селмани: Ќе ви го запалиме семејството

Коментарите се исклучени на Нови закани за Селмани: Ќе ви го запалиме семејството

Полицијата ги чува домовите на пратениците на СДСМ

Коментарите се исклучени на Полицијата ги чува домовите на пратениците на СДСМ

Бремени уште две малолетни девојчиња од „25 Мај“

Коментарите се исклучени на Бремени уште две малолетни девојчиња од „25 Мај“

Create AccountLog In Your Account