Започнаа протестите во Солун: Не прифаќаат име кое ќе го содржи терминот „Македонија“

Со паролата „Македонија значи Грција“, неколку грчки здруженија и организации на грчката дијаспора, почнаа протестен митинг во Солун.

Изминативе неколку дена, низ цела Грција се делат летоци и се повикуваат граѓаните да дојдат на денешниот протест.

Организаторите не прифаќаат било какво име за нашата држава кое ќе го содржи терминот Македонија и бараат организирање на референдум за ова прашање.

Организатори на собирот се грчки здруженија и организации од дијаспората, а имаат поддршка, меѓудругото, и од политички партии, спортски и христијански здруженија, градоначалници и митрополити од различни општини. Преку протестот, бараат да не се користи терминот „Македонија“ во името на нашата земја.