Житие: Чесни вериги на Светиот апостол Петар

Житие: Чесни вериги на Светиот апостол Петар

Житие: Чесни вериги на Светиот апостол Петар

Коментарите се исклучени на Житие: Чесни вериги на Светиот апостол Петар
Share Button

Овој ден се споменува заради веригите во коишто беше окован од беззакониот Ирод и кои при појавата на ангелот во затворот паднаа од него (Дела 12, 7). Овие вериги христијаните ги чуваа колку заради споменот на великиот апостол толку и заради нивната исцелителна моќ, зашто мнозина болни се исцелуваа допирајќи се до нив (како од ризата на апостолот Павле; Дела 19, 12).

Резултат со слика за апостол павле

Ерусалимскиот патријарх Св. Јувенал овие вериги ѝ ги даде на царицата Евдокија, прогонетата жена на царот Теодосиј Помладиот, а таа ги преполови и едната половина ѝ ја испрати на црквата на Светите апостоли во Цариград, а другата на својата ќерка, царицата Евдоксија, жената на Валентијан во Рим. Евдоксија му изгради црква на Св. апостол Петар и во неа ги положи овие вериги заедно со оние во коишто апостолот беше окован пред да најде смрт од царот Нерон.

уредник

Related Posts

Денеска се празнува Светиот маченик Талалеј

Коментарите се исклучени на Денеска се празнува Светиот маченик Талалеј

Утре во 07 : 00 часот света утрена богослужба во храмот Св. Димитриј во Битола

Коментарите се исклучени на Утре во 07 : 00 часот света утрена богослужба во храмот Св. Димитриј во Битола

Фотогалерија:Црква„Св.Димитриј“ и манастир Св. Ѓоргиј во с. Магарево

Коментарите се исклучени на Фотогалерија:Црква„Св.Димитриј“ и манастир Св. Ѓоргиј во с. Магарево

Денеска е празник на иконата „Млекопитателница“

Коментарите се исклучени на Денеска е празник на иконата „Млекопитателница“

СВЕТА ПЕТКА БИТОЛА , ЦРКОВНИОТ ДВОР И ПАРАКЛИС (фото)

Коментарите се исклучени на СВЕТА ПЕТКА БИТОЛА , ЦРКОВНИОТ ДВОР И ПАРАКЛИС (фото)

Create AccountLog In Your Account